Kurkumina i kurkuma
Kurkumina jest naturalną substancją występującą w ostryżu długim czyli kurkumie (Curcuma longa), roślinie z rodziny imbirowatych, mającej długą historię stosowania zarówno jako zioło lecznicze jak i jako przyprawa kulinarna. Jej ciepły i żywy, żółto-pomarańczowy kolor jest wykorzystywany do barwienia różnych potraw, między innymi musztardy.
Najnowsze badania wykazały, że kurkumina, uważana za najbardziej aktywny z trzech kurkuminoidów zawartych w kurkumie, jest silnym wymiataczem wolnych rodników.* Wspomaga również równowagę układu odpornościowego, zrównoważoną reakcję na stresory środowiskowe i ma właściwości neuroprotekcyjne.*
*Te stwierdzenia nie były zweryfikowane przez Agencję ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia ani zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.