Witamina E

Witamina E, znana również jako alfa-tokoferol, to właściwie jeden związek z grupy ośmiu związków rozpuszczalnych w tłuszczach – czterech tokotrienoli i czterech tokoferoli, z których każdy jest identyfikowany przedrostkiem alfa, beta, delta lub gamma.

Witamina E jest dobrze znanym antyoksydantem, który hamuje tworzenie się reaktywnych form tlenu (ROS), szkodliwych cząsteczek powstających w wyniku utleniania tłuszczu.*

Oprócz właściwości antyoksydacyjnych, naturalna witamina E bierze udział w szerokim zakresie procesów metabolicznych, takich jak sygnalizacja komórkowa i ekspresja genów.* Odgrywa również rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi, funkcjonowaniu systemu immunologicznego oraz układu nerwowego.*

*Te stwierdzenia nie były zweryfikowane przez Agencję ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration). Te produkty nie są przeznaczone do diagnozowania, leczenia ani zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.