Białko grochu

Czy wiesz, że groch jest źródłem wysoce biodostępnego białka roślinnego, które jest również lekkostrawne? Bowiem badania pokazują, że 90 do 95% białka z grochu jest trawione, co oznacza, że stosujący białko grochu uzyskują doskonały zwrot z inwestycji w białko.

Kolejną zaletą jest fakt, że groch nie jest rośliną modyfikowaną genetycznie oraz nie jest zaliczany do głównych alergenów, co czyni go wyjątkowo bezpiecznym źródłem białka. Groch jest również przyjazny dla środowiska, uprawiany w sposób wysoce zrównoważony i jest niedrogi.

Białko grochu jest doskonałym źródłem białka dla osób aktywnych, które nie tolerują lub mają trudności z suplementowaniem innych form białka. Zawartość aminokwasów w białku grochu czyni je idealnym źródłem białka, co wynika z porównania do spożycia białka zalecanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO). Zawartość aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach (leucyny, izoleucyny i waliny) jest porównywalna do ich zawartości w wielu białkach zwierzęcych.