///Substancje pomocnicze: składniki funkcjonalne, których być może nie znasz

Substancje pomocnicze: składniki funkcjonalne, których być może nie znasz

Substancje pomocnicze – co to takiego?

Jeśli jesteś taki jak większość osób zorientowanych w kwestiach zdrowia, to prawdopodobnie spędzasz sporo czasu próbując zrozumieć treść etykiet produktów.
I choć odnajdujesz na etykiecie składniki których poszukujesz, to prawdopodobnie napotykasz również wiele składników, których nie znasz. Wiele z tych „mniej istotnych składników” jest właśnie tym, co w branży nazywamy substancjami pomocniczymi – czyli substancjami, które nadają odpowiednie cechy funkcjonalne oraz strukturalne suplementom diety produkowanym w różnych formach.

Substancje pomocnicze rzadko dają jakiś wkład do wartości odżywczej. Jednakże…

  • Umożliwiają Ci przyjmowanie i wykorzystanie“składników czynnych”w sposób wygodny i bezpieczny.
  • Umożliwiają wytwarzanie produktu o wyrównanej, wysokiej jakości przy zastosowaniu wysokowydajnych urządzeń pakujących.

Podobnie jak wielu producentów, NOW® wykorzystuje w swoich recepturach substancje pomocnicze. Ale musisz wiedzieć jedno – w stosowania substancji pomocniczych jesteśmy konserwatystami…

  • NOW zdecydowanie i konsekwentnie działa w celu zminimalizowania lub całkowitego wyeliminowania użycia substancji pomocniczych, gdzie to tylko możliwe.
  • Naukowcy NOW opracowujący receptury stosują te same, rygorystyczne standardy obowiązujące przy zatwierdzaniu wszystkich składników, również w odniesieniu do substancji pomocniczych.
  • NOW podaje na każdej etykiecie produktu informację o wszystkich zastosowanych substancjach pomocniczych.

Lista zatwierdzonych substancji pomocniczych NOW zawiera stearynian magnezu, kwas stearynowy, celulozę, rozmaite koloidy, mąkę z brązowego i białego ryżu, sorbinian potasu oraz substancje zakwaszające. Wiele z nich można stosować w rozmaitych suplementach, lecz niektóre stosuje się z niezwykle ściśle określonymi materiałami. Dla pewnej liczby substancji pomocniczych ograniczone zastosowanie wynika z regulacji wprowadzonych przez FDA. Firma NOW w 100% stosuje się do tych wytycznych i będzie się do nich stosować również w przyszłości.

Ale w jakim celu? Po co w ogóle dodawać substancje pomocnicze do suplementów diety?

Oto dlaczego stosowanie substancji pomocniczych jest standardem przy wytwarzaniu suplementów diety…

Substancje antyadhezyjne i zmniejszające spoistość

Substancje pomocnicze w postaci proszku – poślizgowe oraz przeciwzbrylające – pomagają tabletkom i kapsułkom przechodzić przez poszczególne etapy wytwarzania z minimalnym oporem. Do tych nietoksycznych i przyjaznych wegetarianom substancji należą: dwutlenek krzemu, stearynian magnezu oraz kwas stearynowy. Nietoksyczne substancje poślizgowe eliminują również przywierania materiału do ścianek przy prasowaniu tabletki i jej wypychaniu z matrycy. Pozwala to uzyskać znacznie lepszą fizyczną jakość produktu.

Substancje wiążące

Substancje wiążące typu celulozy łączą składniki. Bez stosowania substancji wiążących tabletki nie byłyby tabletkami. Sprasowane suplementy traciły by proszek i w efekcie uległy by rozkruszeniu. Celuloza jest prostym produktem produkowanym z miazgi drzewnej. Po spożyciu staje się nie ulegającym trawieniu błonnikiem. Koloidy stosowane są głównie w celu zagęszczenia płynnych form suplementów, jednakże one również łączą składniki. Koloidami są: guma guar, guma ksantanowa, guma arabska oraz karboksymetyloceluloza. Podobnie jak celuloza, koloidy należą do kategorii błonnika i jako błonnik mają pewne właściwości odżywcze. Pochodzą zwykle ze źródła wegetariańskiego.

Środki wypełniające

Gdy mamy do czynienia ze składnikami suplementów odmierzanymi w mikrogramach (µg ), to w wielu przypadkach trzeba zastosować substancje wypełniające. Składniki śladowe oraz mikro-składniki – jak chrom, selen, jod, kwas foliowy oraz biotyna – mogą być trudne do zauważenia gołym okiem. Nawet najmniejsza kapsułka, bez zastosowania wypełniacza, wydawała by się prawie pusta.

NOW wykorzystuje mąki ryżowe jako substancje wypełniające, ponieważ są to hipoalergiczne, naturalnie występujące węglowodany złożone.

Substancje zakwaszające

Substancje zakwaszające oraz sorbinian potasu są dziś istotnymi składnikami wielu płynnych suplementów. Wyjaśnimy dlaczego…
Płynne koncentraty zawierają wodę. Zaś woda tworzy korzystne środowisko dla rozwoju mikroorganizmów. Aby temu zapobiec, stosuje się substancje zakwaszające oraz sorbinian potasu. Alternatywą dla substancji zakwaszających w zapobieganiu rozwojowi mikroorganizmów może być obróbka cieplna. Jednakże wiele produktów NOW® zawiera składniki wrażliwe na ciepło, więc korzystniejsze jest wytwarzanie produktu stabilizowanego i przetwarzanego na zimno.

Substancje zakwaszające są bezpieczne do spożycia przez ludzi i występują w wielu owocach oraz warzywach. Są to: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy i kwas asparaginowy. Wszystkie pochodzą ze źródeł wegetariańskich.

Substancje pomocnicze – rozsądnie użyte – stanowią niezbędny element wytwarzania suplementów

Zastosowanie nietoksycznych substancji pomocniczych umożliwia sprawne i bezproblemowe funkcjonowanie wyposażenia produkcyjnego. W dłuższej perspektywie, pomagają chronić właściwości produkowanych suplementów. Chociaż substancje pomocnicze nie zwiększają w znaczącym stopniu wartości odżywczych, ich funkcja pozostaje istotna.

Jednakże w stosowaniu substancji pomocniczych NOW kieruje się najwyższą ostrożnością i wykorzystuje je tylko w ograniczonych ilościach. Substancje pomocnicze badamy pod kątem bezpieczeństwa, skuteczności oraz jakości – tak jak wszystkie składniki naszych produktów. Wybieramy takie substancje, które są bezpieczne dla alergików i akceptowalne dla wegetarian.

2017-12-15T12:00:10+00:00