91 452 84 20
///Stearynian magnezu – często zadawane pytania

Stearynian magnezu – często zadawane pytania

Dlaczego w niektórych produktach stosuje się stearynian magnezu?

Naturalne składniki nie zawsze w płynie i bezproblemowo przemieszczają się przez kolejne elementy linii produkcyjnej i  producenci muszą wykorzystywać substancje pomocnicze, takie jak stearyniany, do napełniania kapsułek lub formowania tabletek. Stearynian magnezu jest najbardziej pożądanym, naturalnym środkiem poślizgowym. Firmy farmaceutyczne i wytwórcy produktów które nie są naturalne stosują syntetyczne środki poprawiające płynność, takie jak wodorofosforan wapnia.

Czy stearynian magnezu jest toksyczny?

Nie. Stearynian magnezu jest bezpieczny, nie jest toksyczny. Dokładnie zbadaliśmy bezpieczeństwo stosowania stearynianu magnezu. Twierdzenia o toksyczności krążą od ponad 20 lat. Stwierdziliśmy, że te „dowody” w istocie wprowadzają w błąd, ponieważ są albo w znacznej mierze oparte na badaniach in vitro, nie odzwierciedlających dokładnie danych zaobserwowanych w badaniach klinicznych na ludziach, albo opierają się na teoretycznych zagrożeniach (takich jak rodzaj przetwarzania, który nie jest powszechnie stosowany do wytworzenia kwasu stearynowego z tłuszczów nienasyconych). W każdym razie realne zachowanie tłuszczów z pożywienia w ludzkim organizmie jest zupełnie inne niż to co widzimy w tych teoriach.

Czy stearyniany i kwas stearynowy naturalnie występują w pożywieniu?

Tak. Kwas stearynowy (stearynian) jest dominującym tłuszczem nasyconym w diecie człowieka. Stearyniany to składniki odżywcze, które stanowią naturalną część każdego rodzaju tłuszczu, zwierzęcego czy też roślinnego, i są zazwyczaj spożywane w ilości kilku gramów dziennie w typowych rodzajach żywności. Porcja gorzkiej czekolady zawierająca 200 kcal może zawierać do 5 gramów stearynianów; masło kakaowe, olej kokosowy, tłuszcz wołowy, oliwa z oliwek i praktycznie wszystkie tłuszcze i oleje mają o wiele większą naturalną zawartość  stearynianów niż suplementy diety

Kwas stearynowy (stearynian) – co to substancja i co się z nim dzieje w organizmie?

Kwas stearynowy jest jednym z głównych nasyconych kwasów tłuszczowych u ssaków i pojawia się w organizmie na dwa sposoby: 1) przez absorpcję tłuszczów w diecie i 2) na drodze lipogenezy (nasze organizmy wytwarzają go z innych tłuszczów pozyskiwanych z diety). Kwas stearynowy w dużej mierze zostaje  przekształcony w kwas oleinowy w wątrobie; oczywiście, nic takiego nie zachodzi w szklanych naczyniach laboratoryjnych stosowanych w doświadczeniach przeprowadzanych in vitro.

Czy spożywanie stearynianów niesie z sobą jakieś ryzyko?

Stearyniany nie stwarzają takiego ryzyka dla układu krążenia jak inne nasycone kwasy tłuszczowe. Stearyniany są dobrze przyswajane i nie pokrywają powierzchni przewodu pokarmowego (w rzeczywistości utrudniają powstawanie pewnych niekorzystnych biofilmów), zatem względnie małe ilości pochodzące z suplementów nie utrudniają przyswajania substancji odżywczych in vivo (u ludzi)

Stearynian magnezu – co to jest?

Stearynian magnezu jest postacią chelatowanego / wstępnie zakwaszonego magnezu, i podobnie jak inne chelatowane minerały (askorbinian magnezu, cytrynian magnezu i in.) nie ma żadnych negatywnych właściwości, ponieważ  jest stabilnym, obojętnym związkiem, składającym się ze składnika mineralnego i kwasu spożywczego (kwas stearynowy pochodzenia roślinnego, zobojętniony solami magnezu)

Czy stearyniany są uwodornione?

Stearyniany można produkować drogą uwodornienia. Jednakże nie ma potrzeby wytwarzania kwasu stearynowego z oleju z nasion bawełny lub z innych płynnych olejów roślinnych metodą uwodornienia, w celu sztucznego nasycenia kwasów tłuszczowych. W NOW Foods używamy nieuwodornionego oleju palmowego zawierającego znaczne ilości nasyconych tłuszczów, który dostarcza dużo kwasu stearynowego. Używamy czystego stearynianu magnezu klasy USP, pochodzącego z nieuwodornionego, niezawierającego GMO, nienapromieniowanego oleju palmowego z certyfikatem koszerności.

Czy NOW Foods pracuje nad zastąpieniem stearynianu magnezu w swoich produktach?

NOW zmienia formuły swoich niektórych produktów z wykorzystaniem substancji stanowiących alternatywę dla stearynianu magnezu, stosując takie naturalne substancje pomocnicze jak palmitynian askorbylu, ale robimy to tam gdzie ma to sens, a nie w imię źle pojętej nauki. Jednakże te alternatywne substancje nie zawsze się sprawdzają, ponieważ ich właściwości fizyczne są inne.

Gdzie na waszej stronie internetowej mogę znaleźć więcej informacji na temat stearynianów i substancji pomocniczych?

  • /Quality/Quality-Notes/M093528.htm
  • /Quality/Quality-Notes/099446.htm

Gdzie jeszcze mogę znaleźć wiarygodne informacje o stearynianach?

Co o stearynianach napisał dr Ray Sahelian – lekarz medycyny, który ma stronę internetową poświęconą suplementom diety i medycynie naturalnej, jedną z najczęściej odwiedzanych takich stron internetowych na świecie, prowadzonych i tworzonych przez lekarzy?

„Nie ma dowodów na szkodliwość niewielkich ilości stearynianu magnezu. Jeśli ktoś wie o badaniach przeprowadzonych na ludziach, w których wykazano że stearynian magnezu, w niewielkich ilościach, w jakich zawarty jest w kapsułkach, wykazuje szkodliwe działanie, to proszę o maila. Przeprowadziłem intensywne poszukiwanie takich materiałów, ale nie natrafiłem na tego rodzaju badania kliniczne. Myślę, że na stronach internetowych gdzie twierdzi się, że ta substancja jest szkodliwa, są umieszczone dezinformacje… Wiele tych dezinformacji publikują firmy, które próbują odróżnić się od innych firm oferujących witaminy dostarczając produkty bez stearynianu magnezu – być może dlatego, że nie są w stanie konkurować wyłącznie faktyczną efektywnością swoich produktów. Jeśli ktokolwiek powie Ci, że stearynian magnezu  zawarty w kapsułkach w bardzo małych ilościach jest szkodliwy – nie bądź bezkrytyczny i poproś go o przedstawienie badania na ludziach, które potwierdza jego tezę – na pewno nie będzie w stanie tego zrobić.”

2018-08-14T13:44:12+00:00